Augusztus egyik legjobban várt bemutatója a Puskás musical

Puskás Ferenc pontosan 75 éve, 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban, a Magyarország-Ausztria (5-2) mérkőzésen megszerezte az első válogatott gólját is. Az évforduló alkalmából Szente Vajk rendezésében musical készült, amelynek előbemutatóját augusztus 20-án, az Erkel Színházban tartják.

A Puskás musical a legismertebb magyar ember – és, közvetve, minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat – történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket! A musical 1937 és 1960 között játszódik, Puskás 10 éves korától, amikor először igazolja le a Kispest, a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőig mutatja be a világ legnagyobb futballistájának életét.

A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

A musical sajtótájékoztatóján Szabó László producer elmondta: „Nincs magyar ember a Földön, akit ne érintene meg Puskás és az Aranycsapat története. Nagy bátorság musicalt írni Puskásról, de az alkotók és a társulat garancia a méltó megemlékezésre. Ez a darab a világ minden színpadán megállja majd a helyét úgy, ahogy Puskás Ferenc a világ bármely focipályáján helyt tudott állni. Puskás egyszemélyben képvisel mindent, amire mi, magyarok büszkék vagyunk: hazaszeretet, bátorságot, barátságot, hűséget és csibészséget.”

A producer elmondta, hogy az ősbemutatót a Hősök terére tervezték, éppen a 75. évforduló előtt tisztelegve. A grandiózus látványelemekkel kísért szabadtéri produkciót a járványhelyzet miatt később mutatják be. Az Erkel színházbeli előbemutatón 21 színész, 60 táncos és 30 gyerekszínész lép fel, a darabban 20 dal hangzik el. Az előbemutatókra augusztus 20-án kerül sor, 15 órai és 19 órai kezdettel. Augusztus 19-én 19 órakor főpróbát tart a produkcióra, melyre a fővárosi egészségügyi intézmények, kórházak dolgozóit várják, akik a Kórházszövetségen keresztül regisztrálva, ingyenesen tekinthetik meg azt.

Szente Vajk rendezőnek nem az első óriásprodukciója a Puskás, a musical. Számos rendezése futott sikerrel a hazai musical életben, mint legutóbb az Apáca Show vagy az Arénában tartott Shrek, a musical. A Puskás musical nem licensz darab, a produkció teljes egészében magyar szerzemény, a Juhász Levente-Szente Vajk-Galambos Attila trió szerzeménye. A szerzőgárda már több darabban is sikeres kreatív alkotói csapatként dolgozott, például a budapesti József Attila Színházban bemutatott Macskafogó és a kecskeméti Katona József Színházban bemutatott, A beszélő köntös című előadásokban.

A produkció minden alkotója, szereplője meghívással érkezett a társulatba. Azokat az előadókat és szakembereket kerestem meg, akiknek a munkája megkérdőjelezhetetlen, és megbirkóznak a feladat súlyával. Ismerjük Puskás nevét, ismerjük az Aranycsapat tagjainak neveit, de ahhoz, hogy megértsük a történelmüket, meg kell ismernünk őket emberként is. Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk abba, hogy Puskás Ferenc életéről musicalt írjunk, két dolgot rögtön meghatároztunk: a Puskás ne egy focimusical legyen, hanem egy hőstörténet. És azt is eldöntöttük, hogy a színpadi alkotásban a grandiózusság mellett a lélektani hitelesség a legfontosabb. Olyan előadást kell készítenünk, ami méltó a legismertebb magyar legendához”- mondta a sajtótájékoztatón a rendező.

Fekete Péter kulturális államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy köszöni az előadóművészeknek, hogy a járványidőszak alatt is készültek azokra a produkciókra, melyekkel a járvány elmúltával szórakoztathatják, elvarázsolhatják a nézőket, és biztos abban, hogy a Puskás musical nagy szeretettel fogja fogadni minden egyes néző.

Szöllősi György, a színmű szakértője, a Nemzeti Sport és a Four Four Two főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány hivatalos nagykövete, a Puskás életrajz írója a sajtótájékozón elmondta:  „Új művészi nemzedék állít emléket különleges műfajban az Aranycsapat hőseinek, akikből ezekben a pillanatokban válik történelmi személyiség: hihetetlen és nagyon megható látni, hogy Czibor Zoltánt például, akivel éjszakákat beszélgettem át, akiről könyvet írtam, Ember Márk alakítja, a lányaim egyik kedvence, aki négyéves volt Czibor halálakor.”

A Puskás, a musical szereposztása:

Puskás Ferenc: Veréb Tamás

Puskás Ferenc felesége, Hunyadvári Erzsébet: Kovács Gyopár

Bozsik József: Fehér Tibor

Czibor Zoltán: Ember Márk

Klára: Gubik Petra

Farkas Mihály: Nagy Sándor

Vörös elvtárs: Szabó P. Szilveszter

Östreicher Emil: Szerednyey Béla

Sebes Gusztáv: Cseke Péter

Szepesi György: Harsányi Levente

Grosics Gyula: Berettyán Nándor

Kocsis Sándor: Cseh Dávid Péter

Zakariás József: Pásztor Ádám

Budai László: Kovács Péter

Lóránt Gyula: Illés Zoltán

Hidegkuti Nándor: Solner Dániel

Buzánszky Jenő: Baranya Dávid

Lantos Mihály: Kovács Richárd

Alfredo di Stefano: Nagy Balázs

Puskás Ferenc édesanyja, Bíró Margit: Náray Erika

Puskás Ferenc édesapja, idősebb Purczeld Ferenc: Barabás-Kiss Zoltán

A Puskás, a musical díszlettervezője Rákay Tamás, jelmeztervezője Kovács Yvette Alida, a koreográfusa Túri Lajos Péter, zenei vezetője Károly Katalin.

A próbák és az előadások egészségügyi előírásainak betartását a Magyar Kórházszövetség segíti.

Az augusztus 20-i előbemutatókra, a 15 és 19 órai kezdetűre egyaránt – a www.puskasmusical.hu weboldalon lehet jegyet venni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *