Ezeket a színházi bemutatókat érdemes megnézni az idei évadban

Hamarosan véget ér az ínséges uborkaszezon, és megnyílnak a színházak kapui a kiéhezett kultúraszeretők előtt. A 2017/18-as évadban különösen izgalmas színházi évnek nézünk elébe, fővárosi bemutató-szemlém alapján számos új projektet lesz lehetőségünk megtekinteni. Ahogy eddig is, idén is lista készült a különösen érdekesnek és izgalmasnak ígérkező produkciókról, amely között akad szórakoztató, klasszikus, elgondolkodtató és mély tartalmú előadás is.

Kiváló művészekkel készül a Budapest Sportarénában a Hegedűs a háztetőn (szeptember 10.), Alföldi Róbert rendezésében. A darab középpontjában a hitéért/hitével küzdő tejesember ikonikus alakja, akit Stohl András fog megtestesíteni a színpadon. Olyan nagyszerű kollégákkal fog dolgozni, mint Hevér Gábor vagy éppen Csákányi Eszter. Az előadás nem csupán a helyszín és a remek szereposztás miatt ajánlott a megtekintésre: Alföldi ismét a hit kérdésével foglalkozik a darab keretén belül, akinek meglátásai és színházi formanyelve sok tanulsággal szolgálhat a darab nézői számára.

Nem lustálkodnak a Radnóti Színházban sem: két tervezett bemutató is felkeltette az érdeklődésem. Elsőként Szikszai Rémusz Ádám almái (október 21.) című rendezése tűnik érdekfeszítőnek, László Zsolttal és Pál Andrással a főszerepben. A történet szerint a neonáci Adamot közmunkára ítélik, ahol egy hitbuzgó közösségbe kerül. A teátrum nem határolódik el a klasszikusoktól sem: bemutatják a III. Richárdot (2018. február 18.) is, amelyet az Angyalok Amerikában kitűnő rendezője, Andrei Serban fog elkészíteni.

Klasszikusok tekintetében várva-várt vállalkozás a Vígszínház Hamlet (október 1.) bemutatója is, a színház igazgatója, Eszenyi Enikő rendezésében. A számtalan Hamlet feldolgozást követően még mindig nem tudjuk megunni a dán királyfi történetét, az új interpretáció pedig vadonatúj nézőpontot adhat a jól ismert történethez. A főszerepet Ifj. Vidnyánszky Attila játssza majd, de láthatjuk majd Hegedűs D. Gézát és Fesztbaum Bélát is a színpadon.

Az Orlai Produkciós Iroda két új bemutatója is listámra került, mindkettő fontos morális és társadalmi kérdéseket tesz fel. A Kételyt (szeptember 11.) Udvaros Dorottya és Fekete Ernő főszereplésével fogják játszani október elején. Tabutémát fog feszegetni a Tagadj, tagadj, tagadj (szeptember 16.), amely a sportolók doppingszer használatának morális kérdésével fog foglalkozni, valamint elgondolkozik arról, hogy mi lehet az ára egy bajnoki címnek. Ebben az előadásban Lovas Rozit és Ullmann Mónikát is láthatjuk.

Az Örkény Színház legígéretesebb bemutatója Mácsai Pál kétrészes rendezése, a IV. Henrik (október 14.), amely kiváló szereposztásban kerül bemutatásra októberben, Nádasdy Ádám vadonatúj fordításában. A darabban Anglia két részre szakad, a politikai táborok forronganak, felüti a fejét a feszültség, a bizalmatlanság, és a nélkülözhetetlen remény. Polgár Csaba is ismét rendezni fog, Molnár Ferenc A hattyú (március 17.) című művét, amelyet az évad második felében nézhetünk majd meg.

A megújult Átriumban Alföldi Róbert rendező Fassbinder művével, A félelem megeszi a lelket (október 14.) legendás alkotásával készül foglalkozni. Az előadásban Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna játssza majd a főszerepeket. A darab témája, központi kérdései, társadalmi és polgári előítéleteit boncolgató hangneme miatt kíváncsian várom a bemutatót. Itt dolgozik majd Horgas Ádám is, Bereczki Zoltán főszereplésével Orwell 1984 (2018. február 9.) című művét fogja rendezni, amelyre szintén mindenképpen jegyet kell váltanunk.

A Katona József Színházba is érdemes lesz ellátogatni: Pintér Béla Ascher Tamás Háromszéken (december 17.) című saját alkotását fogják bemutatni, amelyben a teátrum legkiválóbb művészei fognak fellépni, Keresztes Tamástól kezdve Fekete Ernőig. Címszereplőnk is fog rendezni a színházban: Gogol Háztűznéző (október 7.) című művét, az évad első premierjeként. Young Jean Lee dél-koreai alkotó Templom (október 1.) című művével fog foglalkozni a Szkéné Színház, elgondolkodtató gondolatokkal megfűszerezve, szenvedésről, segítségnyújtásról, a közönyösség betegségéről is fog beszélni. A főszereplő Rába Roland lesz, az előadást Császi Ádám rendezi.

A tavalyi évadban is készültek remek alkotások, ezeket ismét sok szeretettel ajánlom:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *