Szórakoztatás és elgondolkodtatás – Triplakritika az Orlai Produkciós Iroda előadásairól

Az Orlai Produkciós Iroda munkája kezdetben azért vált érdekessé és követendővé, mert minőségi módon alkalmaztak színpadra meghatározó filmes alkotásokat: itt elég, ha a legendás Esőembert vagy a Római Vakációt említem meg. Az évek során játszóhelyeik, színészgárdájuk és repertoárjuk is nagy mértékben felduzzadt, amiért a pesti közönség méltán lehet hálás. Jó darabválasztásokkal feszegetnek közéleti kérdéseket, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a három előadás, amit az elmúlt időszakban lehetőségem volt megtekinteni.

Viszonylag friss előadásuk a Mi és ők című darab, amelyet egy fiatal színészpáros, László Lili és Vilmányi Benett játszik a Jurányi Inkubátorházban. A téma erős és sajnálatos módon aktuális: egy iskolában zajló terrorista rajtaütést mesélnek el, élve rendkívül sok és hatáskeltő vizuális eszközzel, interaktivitásuk pedig közelivé teszi a történet minden egyes szegmensét. Pedig nem egyszerű menet ez: egy kezdetben teljesen üres tornatermet töltenek meg az egyéni tragédiák súlyával, az emberi félelem és bátorság erejével, huszonévesen rendkívüli mélységekbe ereszkednek, s érnek is el a mi lelki világunkhoz is: noha a játék szenvedélye néha harsányságra készteti őket, a téma iránti alázatuk és előadói őszinteségük az utolsó percig hiteles marad. Fehér Balázs Benő rendezése szépen építi fel a 2004-es beszláni túszdráma történetét, kellő lendülettel és mélységgel tölti meg előadását, de kellő időt, s csendet hagy arra is, hogy a megrázó pillanatok és szavak leülepedhessenek. Az előadáshoz nem csupán nézői kíváncsiságra, de szembenézésre is szükség van: ez ugyanis valódi történet, valódi áldozatokkal, nem is olyan messze tőlünk…

Fotó: Pénzes Kristóf

A Belvárosi Színházban már a párkapcsolatok terepére érkezünk. Woody Allen komédiája bizonyos pillanatokban olyan drámává tud alakulni, amelynek hatására górcső alá vesszük saját emberi kapcsolatainkat és kötődéseinket. A Férjek és feleségek akkor a legműködőképesebb, amikor a mélyére nézünk, és nemcsak a felszíni poénok szintjén értelmezzük. A történet szerint két párnak kell szembesülnie házasságuk állapotával: a bizonyos fokú azonosulás és tükörbenézés minden bizonnyal azért is sikeres, mert Ötvös András és Radnay Csilla, valamint Járó Zsuzsa és Pataki Ferenc szerethető, ugyanakkor nagyon is emberi alakokat testesít meg: akik akár, mi is lehetnénk. Szabó Máté rendezésében az előadás egy kellemes komédia a párkapcsolati őszinteségről, döntéshozatalról. Noha időnként hajlamos belecsúszni a didaktikus közlésmódba, humorérzéke és párkapcsolati éleslátása mégis jól feledteti ezen hibáját. Látni is, hallgatni is jó: hátha még haza is viszünk belőle valamit!

A Kaszásdűlői Kulturális Központ vendége volt a Produkciós Iroda repertoár-palettájának egyik üde színfoltja nemrég, A csemegepultos naplója: Ötvös András monodrámája, amelyben egy csemegepultos bőrébe bújva fejti fel többek között a társadalmi viszonyrendszerek kérdéskörét: hogy milyenek is vagyunk mi, emberek. Olyanok-e, akik az utolsó öt forintost is megvárjuk a kasszánál, vagy olyanok, akik titokban több húst csempésznek egy szegény öregasszonynak. Anekdotái találóak és mélyrehatóak: egyre ritkább az emberség az emberiségben, az előadás végkicsengése mégis az, ha kedvesek és jók vagyunk, egész egyszerűen szebb az élet. Az előbb említett „színfolt” találó jelző az előadáshoz: ez mind a díszlet megoldásaiban, mind a tárgyanimáció használatában, a tárgyak életre keltésében, a történet szeretetteljes tolmácsolásában tetten érhető. Ötvös András közelivé hozza és magunkévá teszi az előadásban felmerülő helyzeteket, problémákat, anekdotákat: egyszerre szórakoztat, örvendeztet és gondolkodtat el, ez pedig egyáltalán nem kis szó. Göttinger Pál rendezése egy rendkívül jó humorú előadás, amely sokatmondó kommenteket fűz az élethez, mindezt egy kimagaslóan tehetséges színművész előadásában.

Mi és ők (stáb)

Lány: László Lili
Fiú: Vilmányi Benett

Író: Carly Wijs
Fordította: Bíró Bence
Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi
Producer: Orlai Tibor

Rendező: Fehér Balázs Benő

A csemegepultos naplója (stáb)

Színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó – Göttinger Pál

Előadja: ÖTVÖS ANDRÁS

Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ
Plakát: CSÁFORDI LÁSZLÓ
Produkciós asszisztens: JÁNOSKA ZSUZSA
A rendező munkatársa: SCHNEIDER JANKÓ
RENDEZŐ: GÖTTINGER PÁL

Férjek és feleségek (stáb)

Ötvös András

Radnay Csilla

Járó Zsuzsa

Pataki Ferenc

Nagy Dániel Viktor

Ullmann Mónika

Gombó Viola Lotti

Ficzere Béla

Hunyadi Máté

Író: Woody Allen

Színpadra alkalmazta: Zöldi Gergely

Díszlet-jelmez: Ondraschek Péter

Rendező munkatársa: Skrabán Judit

Plakát: Csáfordi László

Rendező: Szabó Máté

Producer: Orlai Tibor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *