Tavaszi színházi bemutatók, amiket bűn lenne kihagyni

Rendkívül izgalmas évad vár a színházszeretőkre idén tavasszal. Az biztos, hogy nem uborkaszezon elé nézünk: mind a művész-, mind pedig a szórakoztató színházak bemutatói között elgondolkodtató, mély értelmű és izgalmas darabok sorakoznak. A teljesség igénye nélkül szemezgettem a lebilincselőnek tűnő alkotások közül.  

A Radnóti Színházban például február 18-án bemutatják a III. Richárdot, amely két okból kifolyólag is érdekfeszítő vállalkozás: egyrészt azért, mert a címszerepet Alföldi Róbert alakítja, másrészt pedig azért, mert rendezője nem más, mint Andrei Şerban, aki annak idején nagy sikerrel rendezte meg a Nemzeti Színházban az Angyalok Amerikábant. Alföldi Szombathelyen is dolgozni fog, május 11-én mutatják be a Weöres Sándor Színházban A salemi boszorkányok rendezését.

A Vígszínház idén két elgondolkodtató darabbal is meglepte közönségét, többek között mind a Hamlet, mind pedig Vecsei Miklós József Attila-estje üde színfoltja lett a színház repertoárjának. Most szintén egy külföldi rendező instruálja a társulatot: Michal Dočekal az Egy éj a Paradicsomban című előadást rendezi, melynek bemutatójára március 3-án kerül majd sor, főszerepekben Hajduk Károly és Gilicze Márta is látható lesz.

A Madách Színházban Seress Rezső dallamai csendülnek majd fel március 29-én, Horgas Ádám rendezésében mutatja majd be a színház Müller Péter Seress életéről szóló drámáját, a Szomorú vasárnapot. Egy összművészeti előadásra készülhetnek a nézők, melyben három kiváló színművész lép majd színpadra: Nagy Sándor mellett a főszerepeket Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter alakítja majd.

Az Orlai Produkciós Iroda is csemegével készül a színházőrülteknek: az iroda tervei között idén szinte rekordszámú bemutató található (érkezik még a Second Life és a Valódi hamisítvány is), én mégis a Dühöngő ifjúságot választottam ki közülük, amelyet március 16-án fognak bemutatni a Belvárosi Színházban. A jól ismert történetet erősíti majd Szabó Kimmel Tamás és Ötvös András is.

Molnár Ferenc darabját, A hattyút rendezi Polgár Csaba az Örkény Színházban. Az előadást különös izgalommal várom, hiszen a színészrendező korábban elgondolkodtató és szórakoztató előadást rendezett A hét szamurájból is. Nem csupán színészként, rendezőként is ígéretes tehetségnek tartom őt. Most Csákányi Esztert, Mácsai Pált és Tenki Rékát fogja instruálni többek között, az előadás premierje március 24-én lesz.

Nagyon kedvelem Fesztbaum Béla legutóbbi munkáját, a Szülőfalum, Pestet, ezért örömmel fogadtam a hírt, hogy ismét rendezni fog a Rózsavölgyi Szalonban: egy különleges hangulatú, elgondolkodtató sorokkal tűzdelt és többnyire ismeretlen darabot, Ibsen Rosmersholmját. Egy kamaradarabra számíthatnak a nézők, melynek rendezője és főszereplője Fesztbaum, többek között Láng Annamária és Gyabronka József oldalán. A bemutatóra előreláthatólag április 5-én kerül sor.

Az egyik legkülönlegesebb előadást a Manna Produkció mutatja majd be, amely egy igencsak speciális alkotásnak ígérkezik. A költészet napján két fiatal alkotó, Gerencsér Anna és Dézsi Fruzsina versszínházát, a Szívlapátot láthatjuk majd. Az előadás során kortárs költők verseit hallhatjuk majd, melyek párbeszédbe lépnek egymással és narratívát alakítanak ki. Az előadásban Igó Éva és Zoltán Áron fog szerepelni.

Szintén április 11-én egy másik érdekfeszítő előadás is bemutatásra kerül majd. A Nemzeti Színházban készül ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós következő projektje, Woyzeck jól ismert történetét fogják színpadra állítani. Fehér Tibort, Szabó Sebestyén Lászlót is színpadon láthatjuk majd. A legendás művet legutoljára a Katona József Színházban láthattam Keresztes Tamás briliáns főszereplésével. Kíváncsian várom, mit hoz ki belőle a két alkotó.

A tavalyi illetve az őszi évadban is készültek kiemelkedő előadások:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *